Zeg, jij bent toch zo ruimdenkend?
Zeg, jij bent toch zo ruimdenkend?
Leven zonder vooroordelen, het is zo makkelijk nog niet. Niet om met ze geconfronteerd te worden, noch om van ze af te komen. Geen beter moment om daar wat aan te doen dan nu.
Waarom is ‘homo’ nog steeds een scheldwoord?
'Als ze op de training niet scherp zijn, dan kan je wel zeggen: godverdomme, jullie lopen te voetballen als een stelletje homo’s.'Pisnicht: The Movie, 2 min., 2019, VPRO
Nicolaas Veul weet maar al te goed hoe het gaat. Daarom maakte hij er een documentaire over: Pisnicht: The Movie. ‘Pisnicht laat zien dat al die grappen en het gescheld over homo’s bij elkaar een enorme impact hebben op een kind dat opgroeit en anders is. Die krijgt overal de signalen dat wie hij diep van binnen is, vies is, minderwaardig of in het beste geval anders maar wel gezellig of grappig,' vertelt hij.
Nicolaas: 'We bedoelen er niks mee, krijg je dan als reactie. Maar het zijn wel allemaal signalen dat je niet gelijkwaardig bent aan de "normale" ander. In werkelijkheid is het een steeds terugkerende vernedering. Dat is waar LHBTI-kids in meer of mindere maten mee te kampen hebben. En dat heeft impact.‘
Kappen dus, met dat ge-‘homo’.
Hoe leven vooroordelen door in anderen?
"We kunnen elkaar in de gay scene gewoon shit laten voelen. Omdat je heel vrouwelijk bent, of zwart, of Aziatisch. Dat wordt dan verpakt in een grapje, maar dat is gewoon heel kut."
Giany Kraan
"Denk na voordat je me een bericht stuurt. Iedereen heeft zijn voorkeur."Acting Straight, 1 min, 2017, VPRO
Maar wacht even. Op wie je valt, dat heb je niet in de hand, en wie je kiest, daar moet je vrij in zijn, toch? Dus... is het dan prima om op je datingprofiel te zeggen dat verwijfde types geen kans maken, of dat je iemands huidskleur of afkomst belangrijk vindt? Of ben je pas echt ruimdenkend als je jezelf ook bij je partnerkeuze corrigeert?
Giany probeert dat inderdaad, vertelt hij in Acting Straight. En ook de Chinees-Nederlandse journalist Pete Wu, die niet op Oost-Aziaten valt en dat zelf eigenlijk heel raar vindt, doet in Pete en de bananen een poging. Wat gebeurt er als hij het gewoon eens probeert?
Ben jij je bewust van jouw vooroordelen?
Iedereen heeft ze, maar niet iedereen weet dat van zichzelf: vooroordelen. Zo zitten mensen nou eenmaal in elkaar. Ja, jij ook. Dat hoef je niet zomaar aan te nemen, je kunt het zelf in tien minuten checken. Misschien ben jij wel de uitzondering op de regel. Maar waarschijnlijk niet.
Als je zo onbevooroordeeld mogelijk in het leven wilt staan, moet je aan de slag. Bijvoorbeeld door bewust contact te zoeken met mensen van buiten je eigen bubbel. Wacht, we halen er even een deskundige bij.
"Durf jezelf te laten verrassen door het feit dat de werkelijkheid soms anders is dan je had gedacht"Wetenschap Havermoutpap, 2 minuten, 2017, VPRO