Zeg, jij bent toch zo ruimdenkend?

Zeg, jij bent toch zo ruimdenkend?

Leven zonder vooroordelen, het is zo makkelijk nog niet. Niet om met ze geconfronteerd te worden, noch om van ze af te komen. Geen beter moment om daar wat aan te doen dan nu.

deel dit artikel

Waarom is ‘homo’ nog steeds een scheldwoord?

‘Hé homo!’ Je kunt het geregeld horen op school, op de straat of langs het voetbalveld. Maar waarom? In het oh zo tolerante Nederland groeien de meeste jongens die op jongens vallen op onder een bombardement van ‘grappen’ en verwensingen die elke dag weer duidelijk maken dat veel mensen homo’s minderwaardig vinden, al ontkennen ze dat vaak als je het op de man af vraagt. Waar doe je eigenlijk moeilijk over? Zo was het toch niet bedoeld?

Nicolaas Veul weet maar al te goed hoe het gaat. Daarom maakte hij er een documentaire over: Pisnicht: The Movie. ‘Pisnicht laat zien dat al die grappen en het gescheld over homo’s bij elkaar een enorme impact hebben op een kind dat opgroeit en anders is. Die krijgt overal de signalen dat wie hij diep van binnen is, vies is, minderwaardig of in het beste geval anders maar wel gezellig of grappig,' vertelt hij.

dimitar-belchev.jpeg

Nicolaas: 'We bedoelen er niks mee, krijg je dan als reactie. Maar het zijn wel allemaal signalen dat je niet gelijkwaardig bent aan de "normale" ander. In werkelijkheid is het een steeds terugkerende vernedering. Dat is waar LHBTI-kids in meer of mindere maten mee te kampen hebben. En dat heeft impact.‘

Kappen dus, met dat ge-‘homo’.

Hoe leven vooroordelen door in anderen?

In de homoscene kan alles, mag alles en wordt iedereen geaccepteerd. Nou ja, dat is het ideaal. Maar sijpelt de intolerantie van de buitenwereld niet vanzelf naar binnen? Als je opgroeit met het idee dat alleen ruwe spierbonken echte mannen zijn, bijvoorbeeld? Er wringt wel degelijk iets, en je moet moedig zijn om dat aan te kaarten. Zoals rapper Giany Kraan. In de korte documentaire Acting Straight zegt hij hardop dat hij zich soms schaamt voor zijn gemeenschap. Het zou toch beter worden nadat je uit de kast kwam?

"We kunnen elkaar in de gay scene gewoon shit laten voelen. Omdat je heel vrouwelijk bent, of zwart, of Aziatisch. Dat wordt dan verpakt in een grapje, maar dat is gewoon heel kut."

Giany Kraan

Ja, dat je zelf bij een minderheid hoort, betekent niet automatisch dat jij iedereen gelijkwaardig behandelt. Hoe voelt het om gay en van kleur te zijn, om dan bij menig datingprofiel te lezen: ‘no blacks’ en ‘no Asians’?

Maar wacht even. Op wie je valt, dat heb je niet in de hand, en wie je kiest, daar moet je vrij in zijn, toch? Dus... is het dan prima om op je datingprofiel te zeggen dat verwijfde types geen kans maken, of dat je iemands huidskleur of afkomst belangrijk vindt? Of ben je pas echt ruimdenkend als je jezelf ook bij je partnerkeuze corrigeert?

Giany probeert dat inderdaad, vertelt hij in Acting Straight. En ook de Chinees-Nederlandse journalist Pete Wu, die niet op Oost-Aziaten valt en dat zelf eigenlijk heel raar vindt, doet in Pete en de bananen een poging. Wat gebeurt er als hij het gewoon eens probeert?

Ben jij je bewust van jouw vooroordelen?

Iedereen heeft ze, maar niet iedereen weet dat van zichzelf: vooroordelen. Zo zitten mensen nou eenmaal in elkaar. Ja, jij ook. Dat hoef je niet zomaar aan te nemen, je kunt het zelf in tien minuten checken. Misschien ben jij wel de uitzondering op de regel. Maar waarschijnlijk niet.

Als je zo onbevooroordeeld mogelijk in het leven wilt staan, moet je aan de slag. Bijvoorbeeld door bewust contact te zoeken met mensen van buiten je eigen bubbel. Wacht, we halen er even een deskundige bij.

Je hoort het, je hoeft je niet te schamen voor het feit dat je vooroordelen hebt, maar het is wel goed om er wat aan te doen. Wie je ook bent.

Hoe stap je buiten jouw bubbel?

Hierboven hebben we je al een aantal fragmenten laten zien uit VPRO-programma's over homoseksualiteit en vooroordelen, maar we hebben meer voorbeelden om je denkbeelden mee uit te dagen. Zo dook De hokjesman in de hiervoor voor hem onbekende wereld van de lesbiennes en trok transgendermodel Valentijn De Hingh naar India. Daar zijn ze zich al eeuwenlang bewust van 'het derde geslacht', maar worden transgenders inmiddels in toenemende mate bedreigd. En schuw je een goed gesprek over racisme niet? Kijk dan eens Nederland, we moeten het hebben over racisme of Wit is ook een kleur
deel dit artikel